Categorie archief: Blog

evert-jan

Maar liever had ik mijn vader!

Een van de opdrachten bij een Talenttour traject is dat de ouders van een jongere een verslagje schrijven over hun kind. En dan vooral over hoe hun kind vroeger speelde. Dit lijkt niet zo belangrijk, maar vaak zie ik daar talenten tot uitdrukking komen die nu verstopt lijken te zitten. Daarnaast is het voor veel jongeren mooi, en soms zelfs ontroerend, om te lezen hoe hun ouders naar hen kijken.
Voor Evert Jan is dat wat anders. Na de scheiding van zijn ouders is zijn vader grotendeels buiten beeld. Hij was de grote afwezige bij alle belangrijke momenten in het leven van Evert Jan. Dit is zo pijnlijk, dat Evert Jan besluit zijn vader niet te vragen voor deze opdracht. We bespreken wat hij eventueel zou kunnen missen hiermee. Maar hij is zo bang weer teleurgesteld te worden dat hij bij zijn besluit blijft.

Samen zoeken we een vervanger. Het liefst een mannelijke. Mannen kijken nou eenmaal anders naar de wereld dan vrouwen dat doen. Evert Jan kiest voor een goede vriend van de familie. Een positieve, vrolijke man die veel aanwezig was in zijn leven. Hij stond bij de voetbal op zaterdagochtend. Hij vierde mee dat een diploma werd behaald. “Ik denk dat Marco mij veel beter kent dan mijn vader mij kent”, zegt hij.

Ik kan me dat voorstellen, maar zie de pijn in zijn ogen. Want hoe fijn het ook is dat een ander wél aanwezig was, het liefst had je toch je vader!!

Hugo

En heel onverwacht lijkt iets zijn interesse te wekken

Als een pitbull

Vandaag heb ik mijn 5e gesprek met Hugo. Hoe we ook zochten, tot nu toe konden we echt niets vinden wat hem ook maar enigszins interesseerde. Ik voel me een beetje wanhopig worden als we samen nog een keer alle gemaakte opdrachten doorlopen. Maar als een pitbull blijf ik hem uitdagen verder te kijken. En dan plotseling… Lees verder

Talenttour Modeontwerper 3 640x480

Soms vind je het antwoord op je studiekeuzevraag in de Albert Heijn

Aan het begin van afgelopen zomer maakt Suzanne een afspraak met mij.  Na een aantal moeilijke jaren waarin ze zichzelf steeds verder kwijtraakte, is ze het gedoe van zichzelf nu zat. Ze herkent zichzelf niet meer en baalt van hoe haar leven er nu uit ziet. Suzanne is 19 jaar en woont nog thuis.

Zorg of Verpleging?

Talenttour Modeontwerper 2 639x424We hebben direct een goede klik. Wat een leuke, sprankelende jongedame. Uit haar levensverhaal blijkt dat ze juist het sprankelende stuk van zichzelf periodes kwijt is. Ze heeft haar HAVO-diploma gehaald en is daarna Verpleegkunde MBO niveau 4 gaan doen. Ze is meer een praktijkgericht mens dan een studiebol, zoals ze zelf zegt. Logisch, als je het nest kent waar ze uit komt. Werkelijk iedereen werkt of leert richting Verpleging of Zorg. Omdat ik ooit, in een andere setting, kennis heb gemaakt met een oudere zus van Suzanne, weet ik dat naast zorgzaamheid ook creativiteit een van de bijzondere eigenschappen van deze gezinsleden zijn. Uiteraard ga ik hier nog helemaal niet mee aan de slag. Ik noem het zelfs niet eens.
Lees verder

prism-ball-1184022-1280x960

Zelfs stuiterbal Danny maakt een MBO studiekeuze!

Zoals vele anderen is Danny (18) op zoek naar zijn toekomst…

Tegenover me zit Danny. Danny is 18 jaar. Hij is gestrand op zijn MBO opleiding en weet het nu even niet meer. De afgelopen weken ben ik flink met hem aan de slag gegaan. Zo hebben we veel van hem in kaart gebracht. Zijn talenten, zijn passies, belangrijke karaktereigenschappen. Noem maar op.

En toch wil het maar niet lukken. Vrijwel elke keer komt Danny met een ander idee voor zijn toekomst. Best leuke ideeën, hoor. Daar niet van. Maar er lijkt maar geen logica in te zitten. Danny hopt van het ene uiterste naar het andere.

Lees verder

Logo beveiliging

Moeders wil is wet?

Boos staat Frans voor me. Hij is boos op alles en iedereen. Boos op school, omdat het een stomme opleiding is. Boos op mij, omdat ik hem confronteer met zijn gedrag. Boos op zijn moeder. En vooral … boos op zichzelf. Maar dat ziet hij zelf nog niet.

Frans is 18 jaar en volgt de opleiding tot Beveiliger. Nog 2 maanden en dan krijgt hij zijn diploma. Tenminste, als hij nu eindelijk zijn best gaat doen en de boel niet saboteert. De schoolleiding zit met de handen in het haar. Vanaf het eerste jaar is er altijd iets met Frans aan de hand. De eerste maanden maakte hij continu ruzie met klasgenoten. Tot vechten aan toe. Daarna richtte zijn boosheid zich vooral op de docenten. Frans was altijd overal op tegen en ging constant in verweer. Gek werden ze ervan. Lees verder

1509 Blog football-forever-1058739-1279x850

Dat zal Wesley Sneijder fijn vinden!

 
Al maanden heb ik Menno in de klas. Sinds hij in januari uitviel op zijn oude opleiding volgt hij op dit MBO een traject waarin hij geholpen wordt zich opnieuw te oriënteren.
Al op de eerste dag geeft hij aan al lang te weten wat hij wil. Voor hem geen accountmanagers opleiding meer. De techniek! Dat is het. Hij wil engineer worden. Net als zijn vader.

Menno is een vrolijke jongeman, 17 jaar oud en graag de clown in de klas. Hij is klein en tenger voor zijn leeftijd. En best jong in gedrag. Er is werkelijk niets dat hem in beweging krijgt om eens verder te kijken. Ook de opdrachten die hem kunnen helpen een beter beeld van zichzelf te krijgen, neemt hij niet serieus. Menno zegt te weten wat hij wil En niets kan hem daarvan af brengen. Lees verder

LAST MINUTE Talenttour dag

Herken je dit?

 • Je wilt graag een MBO-opleiding volgen, maar hebt geen idee welke
 • Je hebt het kiezen steeds uitgesteld, maar weet het nu nog steeds niet
 • Al je vrienden zijn al toegelaten tot een opleiding; jij nog niet! Dat maakt je onzeker
 • Het spookt steeds door je hoofd
 • Niemand lijkt je te kunnen helpen hierbij
 • Eigenlijk heb je de moed al opgegeven dat jij nog een opleiding gaat vinden

Hoe zou het zijn als…

 • Je in 1 dag tot een juiste studiekeuze kunt komen?
 • Je met max 4 mensen een hele dag aan de slag gaat met JOUW studiekeuze
 • Je de laatste weken van je vakantie ECHT kunt gaan genieten?
 • Je in september gewoon met een toffe opleiding kunt starten?
 • Er iemand is die je kan helpen?
 • Lees verder